Practice what you preach: met Plek wil Diep niet alleen een werkplek faciliteren, maar ook de bezoekers inspireren op drie programmalijnen. “Iedereen is welkom om te komen werken of vergaderen, maar we hopen alle bezoekers te inspireren en wat bij ze los te maken”, zegt Kim Verschuren, oprichter bij Diep en initiator van Plek. “Plek wordt dé plek waar mensen elkaar ontmoeten, verbinding met elkaar maken en waar nieuwe dingen ontstaan. Belangrijk om daarbij aan te geven dat Plek van iedereen is. Vanuit Diep hebben we het initiatief genomen en faciliteren we. De rest doen we met z’n allen!”  

 

Diep wil bijdragen aan innovatie en verbeteringen in de maatschappij. “Maar om echt te kunnen veranderen, moet je zoveel mogelijk mensen mee laten bewegen”, weet Verschuren. “Daarom bieden we bij Plek niet alleen werkplekfaciliteiten inclusief koffie, thee en wifi en vergadermogelijkheden, maar ook vormen van persoonlijke ontwikkeling. En we dragen uit waar we voor staan: we kiezen voor circulaire stromen, hergebruik van materialen om de kringloop verder sluitend te maken. Die circulariteit is een van de drie programmalijnen binnen Plek.”

 

Bubbel
Circulariteit dus, waarbij er veel aandacht is voor hergebruik van bijvoorbeeld resthout. De tweede programmalijn draait om de nieuwe Omgevingswet en de derde richt zich op het thema wonen anno 2017, fijn en duurzaam waar Nul op de Meter en andere toepassingen in het wonen aan toebehoren. Verschuren: “Energietransitie binnen de gebouwde omgeving, verduurzaming, innovaties. Dat waar wij over adviseren of aan werken met onze partners willen we binnen Plek ook echt gaan doen. Zo organiseren we gesprekken en bijeenkomsten rondom de programmalijnen. We willen een platform creëren en daarmee maatschappelijke thema’s op de kaart zetten. Want”, voegt ze eraan toe, “we hebben veel geleerd in innovatieprogramma’s met pilotprojecten en dergelijke, maar daar zit je toch met elkaar in een bubbel. Het is nu de uitdaging om die lessen echt naar de maatschappij te brengen, naar ondernemers en naar burgers. En wij doen dat met Plek.”

 

Open huis
Op de plek waar vroeger babyshampoo werd geproduceerd, het Zwitsal-terrein in Apeldoorn, zal straks op 16 januari 2017 Plek zijn deuren openen. Over het antwoord op de vraag ‘waarom daar?’ hoeft Verschuren niet lang na te denken. “Het Zwitsal-terrein is volop in ontwikkeling. Er vinden hele mooie initiatieven plaats en Diep wil graag een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van dit stukje Apeldoorn.” Kennismaken met Plek is heel eenvoudig: van 16 januari tot eind februari is er open huis. Verschuren: “Iedereen is welkom om te komen kijken en gratis een werkplek uit te proberen.”